Słodkie tiramisu na jesienną chandrę

Podczas jesiennych dni, wraz ze zmianą pogody, zmianie ulega także sposób spędzania wolnego czasu. Często zamiast spacerów, wolimy zostać w domu z dobrą lekturą lub filmem. Pijemy gorące napoje z imbirem, z miodem,
z goździkami, chętnie sięgamy też po małe słodkie przyjemności. Jesienne wieczory to idealny moment, aby zacząć eksperymentować w kuchni.

Odkryj pomysły na desery tej jesieni

Sięgnijmy po klasykę smaku – tiramisu! Ten włoski deser to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale jak sama nazwa wskazuje, świetny ,,poprawiacz” humoru. W języku włoskim tiramisu znaczy bowiem ,,popraw mi humor’’, a dosłownie ,,podnieś mnie’’, a jego klasyczny smak to inspiracja dla wielu innych deserów a’la tiramisu.

Jak z brownie zrobić tiramisu?

Zainspirowani klasycznym tiramisu, przygotowaliśmy przepyszny deser z wykorzystaniem ciastek o smaku czekoladowego brownie, w tym przypadku Mafijnych Brownie od dr Gerard. To w nich właśnie tkwi sekret naszego deseru: pokruszone chrupiące ciasteczka i aksamitny krem mascarpone, czyli połączenie dwóch różnych struktur, nadadzą deserowi wyjątkowy smak. Wśród niezbędnych produktów są także: garść owoców, tabliczka czekolady, serek mascarpone, śmietanka kremówka i kakao – oczywiście wszystkie w ilościach wskazanych w przepisie.

3+2 = pycha!

Herbatniki nie tylko nadadzą deserowi wyjątkowy smak, ale także pięknie
go udekorują. Mafijne Brownie dr Gerard to trzy chrupiące kakaowe ciasteczka, przełożone dwoma warstwami pysznego czekoladowego kremu. W ich składzie nie znajdziesz barwników ani syropu glukozowo-fruktozowego. Markizy Mafjine dr Gerard to jedyne podwójne markizy na rynku.

Dokładny przepis na deser a’la tiramisu znajdziesz pod tekstem. Smacznego!

Warstwowy deser brownie /składniki na 3 porcje/

Składniki:

– 250 g serka mascarpone

– 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%

– 3 łyżki cukru pudru

– 1/2 opakowania ciastek Mafijne Brownie dr Gerard

– 2 filiżanki borówek (można je zastąpić malinami lub jeżynami)

– 3 łyżki kakao

– 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej

Wykonanie:

1. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na desce
za pomocą ostrego noża.

2. Borówki umyć i odstawić na bok.

3. Markizy umieścić w kielichu blendera i zmielić na mniejsze kawałki.

4. W dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, lekko ubić i dodać przesiany przez sitko cukier puder.

5. Zmiksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie przełożyć go do szprycy cukierniczej.

6. Przygotować pucharki i na przemian układać w nich warstwy deseru
w następującej kolejności: warstwa pokruszonych ciasteczek, kakao przesiane przez sitko, posiekana czekolada, krem wyciśnięty za pomocą szprycy i owoce, następnie kolejna warstwa kakao i czekolady. Wierzch każdego deseru udekorować kremem z serka mascarpone oraz ciasteczkiem Mafjine Brownie.

Wykorzystujmy długie jesienne wieczory do podejmowania najciekawszych wyzwań kulinarnych.  Do dzieła!

*Interaktywny Instytut Badań Rynkowych (Grupa IQS) – badanie zostało przeprowadzone w dniach
24-26 września 2014 r. z wykorzystaniem ankiety internetowej techniką RTS (źródło: Wirtualnemedia.pl).

Sprawdź!

Czym Polacy kierują się wybierając zegarek na rękę?

Zwykłe urządzenie do mierzenia czasu? Nic bardziej mylnego. Zegarek to dziś zdecydowanie coś więcej. Jakimi kryteriami najczęściej kierujemy się, by wybrać ten, który najbardziej...

Bielizna dla kobiet – jak ją wybrać?

Kobiety zwracają szczególną uwagę na ubrania, a także różnego rodzaju dodatki. Nie zapominają one również o bieliźnie. To właśnie ona dodaje pewności siebie, a...

Co zrobić kiedy lot jest opóźniony lub odwołany?

Sezon wakacyjnych podróży w pełni, jednak często zdarza się, że zamiast cieszyć się zasłużonym urlopem musimy się zmierzyć z problem opóźnionego lotu lub, co...

Przedszkole anglojęzyczne – jak wybrać odpowiednie dla naszego dziecka?

Przedszkole anglojęzyczne wydaje się być naprawdę świetną szansą dla naszego dziecka. Gdzie jednak szukać najlepszych ofert? Przedszkole anglojęzyczne – kiedy może okazać się wyjątkowo przydatne? Odpowiedni...

Jak radzić sobie z depresją?

Depresja jest poważną chorobą natury psychicznej i w żaden sposób nie można jej lekceważyć. Wiele osób myli tę chorobę ze zwykłym przygnębieniem, czy też...