Tiramisu na jesienną chandrę

Słodkie tiramisu na jesienną chandrę

Podczas jesiennych dni, wraz ze zmianą pogody, zmianie ulega także sposób spędzania wolnego czasu. Często zamiast spacerów, wolimy zostać w domu z dobrą lekturą lub filmem. Pijemy gorące napoje z imbirem, z miodem,
z goździkami, chętnie sięgamy też po małe słodkie przyjemności. Jesienne wieczory to idealny moment, aby zacząć eksperymentować w kuchni.

Odkryj pomysły na desery tej jesieni

Sięgnijmy po klasykę smaku – tiramisu! Ten włoski deser to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale jak sama nazwa wskazuje, świetny ,,poprawiacz” humoru. W języku włoskim tiramisu znaczy bowiem ,,popraw mi humor’’, a dosłownie ,,podnieś mnie’’, a jego klasyczny smak to inspiracja dla wielu innych deserów a’la tiramisu.

Jak z brownie zrobić tiramisu?

Zainspirowani klasycznym tiramisu, przygotowaliśmy przepyszny deser z wykorzystaniem ciastek o smaku czekoladowego brownie, w tym przypadku Mafijnych Brownie od dr Gerard. To w nich właśnie tkwi sekret naszego deseru: pokruszone chrupiące ciasteczka i aksamitny krem mascarpone, czyli połączenie dwóch różnych struktur, nadadzą deserowi wyjątkowy smak. Wśród niezbędnych produktów są także: garść owoców, tabliczka czekolady, serek mascarpone, śmietanka kremówka i kakao – oczywiście wszystkie w ilościach wskazanych w przepisie.

3+2 = pycha!

Herbatniki nie tylko nadadzą deserowi wyjątkowy smak, ale także pięknie
go udekorują. Mafijne Brownie dr Gerard to trzy chrupiące kakaowe ciasteczka, przełożone dwoma warstwami pysznego czekoladowego kremu. W ich składzie nie znajdziesz barwników ani syropu glukozowo-fruktozowego. Markizy Mafjine dr Gerard to jedyne podwójne markizy na rynku.

Dokładny przepis na deser a’la tiramisu znajdziesz pod tekstem. Smacznego!

Warstwowy deser brownie /składniki na 3 porcje/

Składniki:

– 250 g serka mascarpone

– 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%

– 3 łyżki cukru pudru

– 1/2 opakowania ciastek Mafijne Brownie dr Gerard

– 2 filiżanki borówek (można je zastąpić malinami lub jeżynami)

– 3 łyżki kakao

– 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej

Wykonanie:

1. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na desce
za pomocą ostrego noża.

2. Borówki umyć i odstawić na bok.

3. Markizy umieścić w kielichu blendera i zmielić na mniejsze kawałki.

4. W dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, lekko ubić i dodać przesiany przez sitko cukier puder.

5. Zmiksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie przełożyć go do szprycy cukierniczej.

6. Przygotować pucharki i na przemian układać w nich warstwy deseru
w następującej kolejności: warstwa pokruszonych ciasteczek, kakao przesiane przez sitko, posiekana czekolada, krem wyciśnięty za pomocą szprycy i owoce, następnie kolejna warstwa kakao i czekolady. Wierzch każdego deseru udekorować kremem z serka mascarpone oraz ciasteczkiem Mafjine Brownie.

Wykorzystujmy długie jesienne wieczory do podejmowania najciekawszych wyzwań kulinarnych.  Do dzieła!

*Interaktywny Instytut Badań Rynkowych (Grupa IQS) – badanie zostało przeprowadzone w dniach
24-26 września 2014 r. z wykorzystaniem ankiety internetowej techniką RTS (źródło: Wirtualnemedia.pl).