Pellegrino Artusi – ojciec książki o włoskiej kuchni

Artusi urodził się w Forlimpopoli w regionie Emilia Romagna. Jest autorem książki uznawanej na całym świecie za Biblię kuchni włoskiej „Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia”. Opublikował ją  w wieku 71 lat i początkowo samodzielnie sprzedawał egzemplarze, ponieważ nie wzbudziła dużego zainteresowania wśród wydawców. Wkrótce jednak książka zyskała popularność, a przed śmiercią Artusiego sprzedano ponad 200 000 egzemplarzy.

W książce znajduje się  790 włoskich przepisów wraz z obszernymi opisami (pochodzącymi z północy i południa Włoch), dlatego uznawana jest za wizytówkę tradycji gastronomicznej Włoch. Wypełniona zabawnymi anegdotami i przepisami, książka była i ciągle jest niezwykle popularnym dziełem – została przetłumaczona na hiszpański, francuski, holenderski, niemiecki, angielski, portugalski i polski. Jest uznawana za podstawową książkę dla każdego szefa kuchni i wszystkich pasjonatów gotowania. W 2020 r. ukaże się jej nowe wydanie, które będzie wzbogacone o przedmowę, komentarze, a także hasła przewodnie. Nowa wersja będzie również dostępna w języku japońskim.

Biblia kuchni włoskiej

Artusi nigdy nie pracował jako szef kuchni. Jego przepisy, które znalazły się w książce, zostały wcześniej przetestowane w jego domowej kuchni. Miał również swoich pomocników – Francesco Ruffilli z Forlimpopoli i Mariette Sabatini di Massa e Cozzile, która jak dowiadujemy się z listów Artusiego była “inteligentną, przesiębiorczą, młodą dziewczyną”. W ramach podziękowania zostawił im w swoim testamencie prawa królewskie do La Scienza, ponieważ w znaczący sposób przyczynili się do sukcesu książki. We Forlimpopoli powstało również Stowarzyszenie Mariette, które funkcjonuje do dzisiaj w Domu Artusi  – Casa Artusi, aby zachować praktyki i wiedzę gastronomiczną przekazywaną przez pokolenia – głównie przez kobiety.

Casa Artusi domem włoskiej kultury kulinarnej

Casa Artusi to kompleks kulinarny,  podzielony na kilka lokali – każdy z nich pełni inną funkcję i jest ściśle związany z kulturą kulinarną wielkiego mistrza Pellegrino Artusiego. Jest jednocześnie biblioteką, restauracją, szkołą gotowania, winiarnią, muzeum, miejscem spotkań i wydarzeń – stanowi żywy przykład muzeum kuchni domowej. W szkole gotowania swoich sił mogą spróbować miłośnicy kulinarni, a także profesjonaliści, którzy chcą udoskonalić swoje umiejętności. Można wziąć udział w lekcjach tematycznych i nauczyć się przygotowywać potrawy charakterystyczne dla regionu Emilia Romagna pod okiem Mariette, gospodyń domowych i renomowanych szefów kuchni – od  piadiny do cappelletti i tagiatelle.  www.casartusi.it

Mistrz kuchni 200 lat później

W rodzinnym mieście Artusi’ego – Forlimpopoli, które znajduje się nieopodal Bolonii – w 2020 roku odbędzie się szereg wydarzeń, upamiętniających 200 rocznicę urodzin wielkiego mistrza. Najważniejszym miesiącem jest czerwiec – to wtedy w dniach 20-28 czerwca 2020 r. odbędzie się Wielki Festiwal Artusiego. Wystawy, spotkania ze znanymi postaciami, kolacje pod gołym niebem, ekologiczne targi spożywcze, zabawy przy muzyce – to tylko część atrakcji, jakie czekają na uczestników tego wielkiego święta.  Od 16 maja do 28 czerwca zorganizowana zostanie wystawa prezentująca aż 38 rysunków komiksów, przedstawiających przepisy zaczerpnięte z książki Artusiego. Wystawa zostanie zaprezentowana w kraju, ale również poza granicami, a jej ilustratorem jest Andrea Tomasetig. Nie sposób również pominąć 4 sierpnia – dzień  urodzin wielkiego mistrza, oraz obchodzony w tym samym dniu Narodowy Dzień Żywności Włoskiej – zaplanowano wówczas szereg wydarzeń kulinarnych w całym regionie Emilia Romagna. We Forlimpopoli będzie można wziąć udział w degustacji najlepszych win DOP i IGP (znak jakości) pochodzących z regionu Emilia-Romagna.

Sprawdź!

Gdzie warto się udać, gdy szukamy ogrodzeń tymczasowych?

Gdy realizujemy różnego rodzaju inwestycje budowlane, musimy zadbać miedzy innymi o to, aby w odpowiedni sposób zagospodarować teren oraz przede wszystkim w fachowy sposób...

Co dają w firmie maszyny pakujące?

Nowoczesne zakłady produkcyjne wyposażone są nie tylko w dedykowane linie produkcyjne, ale również linie pakujące. Taki komplet maszyn sprawia, że bez żadnego problemu możemy...

Miód i jego właściwości

Właściwości miodu znane są już od pokoleń. Oprócz tego, że ten złoty napój produkowany przez pszczoły ma słodki smak i może posłużyć jako dodatek...

O czym pamiętać, jeżeli chcemy się wyspać?

Sen jest podstawą do tego, aby być zdrowym oraz normalnie funkcjonować. Bez zapewnienia sobie kilku godzin nieprzerwanego snu, narażamy się na bardzo poważne konsekwencje,...

Jak dbać o cienkie i delikatne włosy?

Grube, gęste i ciężkie albo wręcz przeciwnie, cienkie, delikatne i rzadkie. Za typ włosów w głównej mierze odpowiedzialne są geny, ale również nasze codzienne...