Pellegrino Artusi – ojciec książki o włoskiej kuchni

Artusi urodził się w Forlimpopoli w regionie Emilia Romagna. Jest autorem książki uznawanej na całym świecie za Biblię kuchni włoskiej „Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia”. Opublikował ją  w wieku 71 lat i początkowo samodzielnie sprzedawał egzemplarze, ponieważ nie wzbudziła dużego zainteresowania wśród wydawców. Wkrótce jednak książka zyskała popularność, a przed śmiercią Artusiego sprzedano ponad 200 000 egzemplarzy.

W książce znajduje się  790 włoskich przepisów wraz z obszernymi opisami (pochodzącymi z północy i południa Włoch), dlatego uznawana jest za wizytówkę tradycji gastronomicznej Włoch. Wypełniona zabawnymi anegdotami i przepisami, książka była i ciągle jest niezwykle popularnym dziełem – została przetłumaczona na hiszpański, francuski, holenderski, niemiecki, angielski, portugalski i polski. Jest uznawana za podstawową książkę dla każdego szefa kuchni i wszystkich pasjonatów gotowania. W 2020 r. ukaże się jej nowe wydanie, które będzie wzbogacone o przedmowę, komentarze, a także hasła przewodnie. Nowa wersja będzie również dostępna w języku japońskim.

Biblia kuchni włoskiej

Artusi nigdy nie pracował jako szef kuchni. Jego przepisy, które znalazły się w książce, zostały wcześniej przetestowane w jego domowej kuchni. Miał również swoich pomocników – Francesco Ruffilli z Forlimpopoli i Mariette Sabatini di Massa e Cozzile, która jak dowiadujemy się z listów Artusiego była “inteligentną, przesiębiorczą, młodą dziewczyną”. W ramach podziękowania zostawił im w swoim testamencie prawa królewskie do La Scienza, ponieważ w znaczący sposób przyczynili się do sukcesu książki. We Forlimpopoli powstało również Stowarzyszenie Mariette, które funkcjonuje do dzisiaj w Domu Artusi  – Casa Artusi, aby zachować praktyki i wiedzę gastronomiczną przekazywaną przez pokolenia – głównie przez kobiety.

Casa Artusi domem włoskiej kultury kulinarnej

Casa Artusi to kompleks kulinarny,  podzielony na kilka lokali – każdy z nich pełni inną funkcję i jest ściśle związany z kulturą kulinarną wielkiego mistrza Pellegrino Artusiego. Jest jednocześnie biblioteką, restauracją, szkołą gotowania, winiarnią, muzeum, miejscem spotkań i wydarzeń – stanowi żywy przykład muzeum kuchni domowej. W szkole gotowania swoich sił mogą spróbować miłośnicy kulinarni, a także profesjonaliści, którzy chcą udoskonalić swoje umiejętności. Można wziąć udział w lekcjach tematycznych i nauczyć się przygotowywać potrawy charakterystyczne dla regionu Emilia Romagna pod okiem Mariette, gospodyń domowych i renomowanych szefów kuchni – od  piadiny do cappelletti i tagiatelle.  www.casartusi.it

Mistrz kuchni 200 lat później

W rodzinnym mieście Artusi’ego – Forlimpopoli, które znajduje się nieopodal Bolonii – w 2020 roku odbędzie się szereg wydarzeń, upamiętniających 200 rocznicę urodzin wielkiego mistrza. Najważniejszym miesiącem jest czerwiec – to wtedy w dniach 20-28 czerwca 2020 r. odbędzie się Wielki Festiwal Artusiego. Wystawy, spotkania ze znanymi postaciami, kolacje pod gołym niebem, ekologiczne targi spożywcze, zabawy przy muzyce – to tylko część atrakcji, jakie czekają na uczestników tego wielkiego święta.  Od 16 maja do 28 czerwca zorganizowana zostanie wystawa prezentująca aż 38 rysunków komiksów, przedstawiających przepisy zaczerpnięte z książki Artusiego. Wystawa zostanie zaprezentowana w kraju, ale również poza granicami, a jej ilustratorem jest Andrea Tomasetig. Nie sposób również pominąć 4 sierpnia – dzień  urodzin wielkiego mistrza, oraz obchodzony w tym samym dniu Narodowy Dzień Żywności Włoskiej – zaplanowano wówczas szereg wydarzeń kulinarnych w całym regionie Emilia Romagna. We Forlimpopoli będzie można wziąć udział w degustacji najlepszych win DOP i IGP (znak jakości) pochodzących z regionu Emilia-Romagna.

Sprawdź!

Montaż spojlerów – dlaczego się opłaca?

Istnieje bardzo wiele ciekawych akcesoriów i części do samochodów. Tuning jest pasją wielu osób związanych z motoryzacją. Ciekawie tuningowane pojazdy można uświadczyć na różnego...

Catering firmowy – 3 powody, dla których warto z niego korzystać

W dzisiejszych czasach korzystanie z usług firmy cateringowej już nikogo nie dziwi, z takiego rozwiązania bardzo chętnie korzystają zarówno osoby prywatne, jak i firmy....

Taras z ogrodem na szóstym piętrze w sercu Krakowa

Jak przekształcić 150-metrowy taras na budynku w sercu Krakowa z „patelni” w zieloną oazę, w której aż chce się spędzać czas? Na odpowiedź składają się:...

Dlaczego warto korzystać z pomocy jubilera?

Kupno dobrej jakości biżuterii, wcale nie jest tak łatwym zadaniem, jak się może każdemu wydawać. Po pierwsze jest bardzo duża ilość asortymentu, możemy więc...

Kruszenie skał – o czym mowa w praktyce?

Wiele osób na placach budowy napotyka wiele różnorodnych problemów. Jednymi z nich są skały, które uniemożliwiają kopanie. Dobrym rozwiązaniem jest kruszenie skał, które pomaga...